Negatív és dia archiválás

A fényképezés feltalálásával forradalmian új utak nyíltak meg a valóság egyes pillanatainak megörökítésére. A digitális fényképezés pedig lehetővé tette, hogy szinte bárki professzionális minőségű képeket készítsen különösebb technikai tudás nélkül. Az analóg technológia, vagyis amikor filmre fényképezünk, sajnos nem örök életű. A negatív vagy diatekercsek fényre érzékenyített anyagból készülnek, melyet az előhívás során fixálnak. Ez egy kémiai eljárás, amelynek megvannak a maga hibái. Többek között a filmtekercsek továbbra is ki vannak téve mechanikai sérüléseknek, karcolódhatnak, érzékenyek hőre, nedvességre… még a legóvatosabbak sem képesek filmtekercseiket száz százalékban megóvni a külső hatásoktól. A diafilmek fokozott igénybevételnek vannak kitéve, vetítés során erős fény- és hőhatásnak vannak kitéve, minden egyes vetítés újabb minőségromláshoz vezethet. Ráadásul analóg technikával készült negatívokról, diákról egyre drágább képet készíttetni. Míg egy profi és igényes módon előállított fekete-fehér negatív akár egy évszázadot is kibírhat, addig a színes negatívok sokkal kevésbé tartósak: zselatinrétegük beszívja a levegő páratartalmát, penészedik, a színek egyensúlya felbomlik, elszíneződik. Mi tehát a kézenfekvő megoldás?

Ha digitalizáltatjuk negatívjainkat, diáinkat.

  • Ezáltal megóvjuk őket a minőségromlástól
  • Könnyen másolhatóvá, sokszorosíthatóvá tesszük képeinket
  • Szerkeszthetőek és rendszerezhetőek lesznek felvételeink
  • és sokkal olcsóbban nyomtathatunk képeket
  • vagy vetíthetünk minőségromlás nélkül
  • Arról nem is beszélve, hogy végre biztonságban tudhatjuk pótolhatatlan felvételeinket!

Hogyan lehet negatívot archiválni?

Sokféleképpen. A kérdés itt az, hogy profi módon hogyan lehet negatívot, diát archiválni? Mert máshogy nem érdemes. Nem véletlen, hogy ez egy külön szakterület, hiszen profi berendezések kellenek hozzá. Mikor megérkeznek hozzánk az archiválásra szánt negatívok vagy diák, megtisztítjuk azokat és egy professzionális szkenner segítségével bedigitalizáljuk. Ezt követően DVD-re írjuk a digitalizált képkockákat. Innentől kezdve azok digitálisan is szerkeszthetőek, retusálhatóak és korlátlanul megoszthatóak lesznek.

Milyen felbontásban érdemes negatívot archiváltatni?

A negatívok és diák archiválása során digitális képpontokra bontja fel a szkenner a képet. A felbontás attól függ, hogy egy egységnyi területen, jelen esetben egy inchnyi területen, amely 2,54 centiméter hány ilyen képpont keletkezik. Természetesen minél több, annál jobb minőségű a digitalizált kép és annál tovább nagyítható. Vagyis az alapján döntsük el, hogy milyen minőségben kérjük negatívjaink, diáink archiválást, hogy később mekkora méretben szeretnénk felhasználni.
Ha megelégszünk azzal, hogy képeink 1100x1600 pixeles felbontásúak legyenek digitalizálás után, ezt a lehetőséget válasszuk. Ez a felbontás alkalmas arra, hogy az eredetihez hasonló minőségű képet készítsünk, képeinket számítógépen teljes képernyőn nézzük. Javasolt nyomtatási méret 9x13 cm.
Ha rajzlap (A4) méretű képeket akarunk nyomtatni, akkor 2400dpi-vel javasolt digitalizáltatni. Ekkor a felbontás digitalizálás után 2200x3200 px, amely élvezhető HDTV-n is.
Ennél nagyobb felbontásra, azaz 4800dpi-re már csak akkor van szükség, ha posztert, nagyobb képet akarunk nyomtatni. Itt azonban számoljunk azzal, hogy bizonyos nagyítás után magának a negatívnak a képpontjai is megjelennek, tehát akármeddig nem nagyítható minőségromlás nélkül egy felvétel. Ebben a minőségben 4400x6400 px-es képet kapunk, amit 36x51,5 cm-es méretben lehet nyomtatni.

Üvegezett diák szkennelése

Habár az üveg valamelyest megvédi a diákat a vetítőgép fény- és hőhatásától, szkennelés során mindig ki kell szednünk a keretből a diákat archiváláshoz, mivel azokat por- és karcmentesíteni kell. Ha ezt nem tennénk meg, az üveglapok fényelnyelő hatása miatt nem lehetne helyes fényerővel szkennelni. Mivel ez egy időigényes feladat, javasoljuk, hogy az archiválásra, digitalizálásra szánt diákat otthon szedjék ki a keretből és borítékokba rendezve juttassák el hozzánk. Ha előzőleg ráírták a borítékra, mi legyen a mappa neve, akkor mi majd így mentjük el a képeket a DVD-re is. Felárat számolunk a sorrendben való szkennelésért, mert nekünk is kétszer annyi munka. Tehát ha szeretné megspórolni a sorrendbe állítás költségét azt javasoljuk, miután mappába rendezve megkapta DVD-n az archivált felvételeket, nevezze át azokat az Önnek megfelelő sorrendbe vagy leírással.

Áraink

Hívjon MOST!

+36 20 951 0000 Rostás Zsolt

Felbontás:
Pixelben:
Ár (leica méret, 24-36 kockás)


1200 dpi
1100x1600
1700 Ft/tekercs


2400 dpi
2200x3200
2.700 Ft/tekercs


Diák szétszedése
25 Ft/diaKépek sorrendbe írása DVD-re
+50% felár


 

 

 

 

 

 

 

 

Negatív és dia archiválás